music: Le Ravage d’Ali Baba


Le Ravage d’Ali Baba

“You can’t help it. An artist’s duty, as far as I’m concerned, is to reflect the times.” – Nina Simone

‘Le Ravage d’Ali Baba’: vier jonge muzikanten die verhalen van vluchtelingen creatief verwerken in concerten en een album (1/12 via WERF Records).

Engagement, het is geen vies woord meer. Ook binnen de geïmproviseerde muziek komt het regelmatig terug op de voorgrond. Een nieuw kwartet uit de zogenaamde New Wave of Belgian Jazz wil een stem geven aan de soms ontluisterende verhalen van vluchtelingen. Ze koppelen de release van hun eerste cd bovendien aan een bredere ambitie, waar ook aan bijgedragen wordt via geëngageerde teksten van schrijvers die zich het lot van de vluchtelingen aantrekken en foto’s die door de kampkinderen zelf gemaakt werden.

Le Ravage d’Ali Baba is een project van De Koffie Van Morgen, een creatief platform rond de Brusselse drummer en vormgever Simon Plancke. Met deze vzw richt hij zich op muzikale projecten, fotografie en grafische vormgeving. Centraal staat nu zijn kwartet met Hendrik Lasure, Thijs Troch en Elias Devoldere, een deel van de jonge garde die we kennen van ronkende namen als SCHNTZL, het An Pierlé Quartet, Kabas, Nordmann en Hypochristmutreefuzz.  

De muzikanten trokken samen naar vluchtelingenkampen in Brussel en Noord-Frankrijk en verzamelden er een reeks field recordings. Die samples bevatten verhalen van mensen op de vlucht en zullen de basis vormen waarrond gemusiceerd zal worden. Bij voorbaat wordt niets uitgesloten over een muzikale koers. Toetsen, elektronica en drums zijn de basisbestanddelen van een melange die talloze kleuren en vormen kan aannemen. Centraal staat altijd het verhaal, waarbinnen artistieke ambities en sociale bekommernissen op elkaar gelegd worden.

Voor Le Ravage d’Ali Baba verbinden de muzikanten zich aan humanitaire en artistieke initiatieven rond de vluchtelingenkampen: vzw Humain en Light of the Children. De cd verschijnt samen met een boek met teksten van o.m. Dalilla Hermans, Rachida Lamrabet en Anne Provoost, evenals nieuw beeldmateriaal van Lisa Tahon, dat gemaakt werd in de kampen.

Le Ravage d’Ali Baba is een productie van De Koffie Van Morgen, in coproductie met JazzLab en KAAP en in nauwe samenwerking met Light of the Children, vzw Humain, Lisa Tahon en vele anderen.

Elias Devoldere drums
Simon Plancke drums
Thijs Troch toetsen
Hendrik Lasure toetsen


Concertdata:

01 Dec 2019
KAAP / Vrijstaat O., Oostende

04 Dec 2019
NONA, Mechelen

05 Dec 2019
De Casino, Sint-Niklaas

07 Dec 2019
CC Westrand, Dilbeek

12 Dec 2019
CC De Factorij, Zaventem

13 Dec 2019
Handelsbeurs, Gent

19 Dec 2019
Rataplan, Borgerhout

10 Jan 2020
Flagey, Elsene

15 Jan 2020
CC De Werft, Eetcafe, Geel

17 Jan 2020
C-mine, Genk

18 Jan 2020
4AD, Diksmuide

06 Feb 2020
Nosta, Opwijk


Demo
http://www.dekoffievanmorgen.bandcamp.com