Le Ravage d’Ali Baba

“You can’t help it. An artist’s duty, as far as I’m concerned, is to reflect the times.” – Nina Simone

Elias Devoldere drums
Simon Plancke drums
Thijs Troch toetsen
Hendrik Lasure toetsen

‘Le Ravage d’Ali Baba’ (een project van De Koffie van Morgen) is een concert met instrumentale muziek, met fragmenten van opgenomen gesprekken met mensen op de vlucht. Het concert is een poging om met abstracte middelen een situatie te schetsen die net heel werelds is. Door afstand te nemen van te snelle meningsvorming en te kiezen voor reflectie over zo’n gevoelig thema proberen de muzikanten dichter bij de mensen zelf te komen.

De Koffie Van Morgen is het creatieve platform van drummer en grafisch artiest Simon Plancke. Als vrijwilliger bij Vzw Humain ontstond bij hem het idee om iets te doen met verhalen van vluchtelingen, nadat nadat hij vaststelde dat de beeldvorming over deze groep mensen te eenzijdig was en niet strookte met zijn ervaringen. Die drang werd vertaald in een multimediale voorstelling.

Voor de muziek deed Plancke een beroep op jonge vertegenwoordigers van de Belgische jazz: Hendrik LasureThijs Troch en Elias Devoldere, bekend van o.m. SCHNTZL, An Pierlé Quartet, Nordmann, Hypochristmutreefuzz,… Ze trokken met vrijwilligers van Vzw Humain naar vluchtelingenkampen in Brussel en Duinkerke. De gesprekken die ze daar hadden met mensen op de vlucht duiken op in een concertreeks bij JazzLab (vanaf 1/12), maar ook op een album dat ze opnamen bij Koen Gisen.

Op 1 december verschijnt via WERF Records een boek+cd, dat wordt voorgesteld tijdens de première in KAAP/Vrijstaat O. (Oostende). Het boek bevat teksten van 9 geëngageerde auteurs die ook meegingen naar de vluchtelingenkampen en hun indrukken en opgetekende verhalen verwerkten in persoonlijke bijdragen: Anne Provoost, Yasmien Naciri, Aya Sabi, Dalilla Hermans, Carmien Michels, Sabrine Ingabire, Rachida Lamrabet, Birsen Taspinar en Ann Lamon. Daarnaast bevat het boek fotomateriaal van Light Of The Children, dat kinderen zelf foto’s liet maken in de vluchtelingenkampen.

De concerten worden bovendien aangevuld met nieuw beeldmateriaal van filmmaakster Lisa Tahon. De concertreeks zal ook gepaard gaan met een inzamelingsactie in samenwerking met de diverse locaties en hulporganisatie Vzw Humain.
De première vindt plaats op zondag 1/12 in KAAP/Vrijstaat O. (Oostende) om 17u. Daarna volgen nog 11 concerten. 


Mijn inspiratie en drijfveer om dit project te maken is de ervaring door luisteren. De ervaring om naar mensen in een minder gelukkige positie te luisteren en te ervaren welke wijsheden, verhalen, raad,… zij me bijbrengen. De eerste stappen in die richting werden gelegd door m’n vrijwilligerswerk in Poverello, Brussel. Door mijn engagement voor vzw Humain (vanaf september 2018) werd het uiteraard uitgebreid met mensen op de vlucht. 
Het idee om dit in een muzikale context te brengen is de uitkomst van mezelf telkens de vraag te stellen: “Wat is oprecht?”. Een vraag die ik me voortdurend stel. “Waarom doe ik dit?”, “Wat betekent dit voor mij?” Dit pad werd alleen maar duidelijker, concreter en geïnspireerder door de quote van Nina Simone & al haar werk, en het eerste televisie-optreden van Mashid Mohadjerin, waarin ze naast haar eigen fantastisch werk, het werk van Richard Mosse “Incoming” (i.s.m. Ben Frost) aan bod laat komen, Jai Moseley’s “Symphony ” – Simon Plancke

CONCERTEN:
01.12.2019 – KAAP (Oostende)
04.12.2019 – NONA (Mechelen)
05.12.2019 – De Casino (Sint-Niklaas)
07.12.2019 – CC Westrand (Dilbeek)
12.12.2019 – CC De Factorij (Zaventem)
13.12.2019 – Handelsbeurs (Gent)
19.12.2019 – Rataplan (Borgerhout)
10.01.2020 – Flagey (Elsene)
15.01.2020 – CC De Werft (Geel)
17.01.2020 – C-Mine (Genk)
18.01.2020 – 4AD (Diksmuide)
06.02.2020 – Nosta (Opwijk)


‘Le Ravage d’Ali Baba’ is een productie van De Koffie Van Morgen / co-productie: JazzLab en KAAP / in nauwe samenwerking met vzw HUMAIN / Compositie & muziek: Simon Plancke, Elias Devoldere, Hendrik Lasure, Thijs Troch / Opname & geluidsmix: Koen Gisen / Mastering: Gert Van Hoof / Film: Lisa Tahon / Illustraties: Tinzi Yada / Animatie: Bert Juliaan / Tekst: Dalilla Hermans, Sabrine Ingabire, Ann Lamon, Rachida Lamrabet, Carmien Michels, Yasmien Naciri, Anne Provoost, Aya Sabi, Birsen Taspinar / Dramaturgie: Quan Bui Ngoc / Tolk: Haval Faris