music: Le Ravage d’Ali Baba


Le Ravage d’Ali Baba

“You can’t help it. An artist’s duty, as far as I’m concerned, is to reflect the times.” – Nina Simone

‘Le Ravage d’Ali Baba’: vier jonge muzikanten die verhalen van vluchtelingen creatief verwerken in concerten en een album (1/12 via WERF Records).

Elias Devoldere drums
Simon Plancke drums
Thijs Troch toetsen
Hendrik Lasure toetsen

Engagement, het is geen vies woord meer. Ook binnen de geïmproviseerde muziek komt het regelmatig terug op de voorgrond. Een nieuw kwartet uit de zogenaamde New Wave of Belgian Jazz wil een stem geven aan de soms ontluisterende verhalen van vluchtelingen. Ze koppelen de release van hun eerste cd bovendien aan een bredere ambitie, waar ook aan bijgedragen wordt via geëngageerde teksten van schrijvers die zich het lot van de vluchtelingen aantrekken en foto’s die door de kampkinderen zelf gemaakt werden.

Le Ravage d’Ali Baba is een project van De Koffie Van Morgen, een creatief platform rond de Brusselse drummer en vormgever Simon Plancke. Met deze vzw richt hij zich op muzikale projecten, fotografie en grafische vormgeving. Centraal staat nu zijn kwartet met Hendrik Lasure, Thijs Troch en Elias Devoldere, een deel van de jonge garde die we kennen van ronkende namen als SCHNTZL, het An Pierlé Quartet, Kabas, Nordmann en Hypochristmutreefuzz.  

Mijn inspiratie en drijfveer om dit project te maken is de ervaring door luisteren. De ervaring om naar mensen in een minder gelukkige positie te luisteren en te ervaren welke wijsheden, verhalen, raad,… zij me bijbrengen. De eerste stappen in die richting werden gelegd door m’n vrijwilligerswerk in Poverello, Brussel. Door mijn engagement voor vzw Humain (vanaf september 2018) werd het uiteraard uitgebreid met mensen op de vlucht.” – Simon Plancke

De muzikanten trokken samen naar vluchtelingenkampen in Brussel en Noord-Frankrijk en verzamelden er een reeks field recordings. Die samples bevatten verhalen van mensen op de vlucht en zullen de basis vormen waarrond gemusiceerd zal worden. Bij voorbaat wordt niets uitgesloten over een muzikale koers. Toetsen, elektronica en drums zijn de basisbestanddelen van een melange die talloze kleuren en vormen kan aannemen. Centraal staat altijd het verhaal, waarbinnen artistieke ambities en sociale bekommernissen op elkaar gelegd worden.

Het idee om dit in een muzikale context te brengen is de uitkomst van mezelf telkens de vraag te stellen: “Wat is oprecht?”. Een vraag die ik me voortdurend stel. “Waarom doe ik dit?”, “Wat betekent dit voor mij?” Dit pad werd alleen maar duidelijker, concreter en geïnspireerder door de quote van Nina Simone & al haar werk, en het eerste televisie-optreden van Mashid Mohadjerin, waarin ze naast haar eigen fantastisch werk, het werk van Richard Mosse “Incoming” (i.s.m. Ben Frost) aan bod laat komen, Jai Moseley’s “Symphony”,… ” – Simon Plancke

Voor Le Ravage d’Ali Baba verbinden de muzikanten zich aan humanitaire en artistieke initiatieven rond de vluchtelingenkampen: vzw Humain en Light of the Children. De cd verschijnt samen met een boek met teksten van o.m. Dalilla Hermans, Rachida Lamrabet en Anne Provoost, evenals nieuw beeldmateriaal van Lisa Tahon, dat gemaakt werd in de kampen.


‘Le Ravage d’Ali Baba’ is een productie van De Koffie Van Morgen / co-productie: JazzLab en KAAP / in nauwe samenwerking met vzw HUMAIN / Compositie & muziek: Simon Plancke, Elias Devoldere, Hendrik Lasure, Thijs Troch / Opname & geluidsmix: Koen Gisen / Mastering: Gert Van Hoof / Film: Lisa Tahon / Illustraties: Tinzi Yada / Animatie: Bert Juliaan / Tekst: Dalilla Hermans, Sabrine Ingabire, Ann Lamon, Rachida Lamrabet, Carmien Michels, Yasmien Naciri, Anne Provoost, Aya Sabi, Birsen Taspinar / Dramaturgie: Quan Bui Ngoc / Tolk: Haval Faris


Concertdata:

01 Dec 2019
KAAP / Vrijstaat O., Oostende

04 Dec 2019
NONA, Mechelen

05 Dec 2019
De Casino, Sint-Niklaas

07 Dec 2019
CC Westrand, Dilbeek

12 Dec 2019
CC De Factorij, Zaventem

13 Dec 2019
Handelsbeurs, Gent

19 Dec 2019
Rataplan, Borgerhout

10 Jan 2020
Flagey, Elsene

15 Jan 2020
CC De Werft, Eetcafe, Geel

17 Jan 2020
C-mine, Genk

18 Jan 2020
4AD, Diksmuide

06 Feb 2020
Nosta, Opwijk